Nu kan du få EDTA-behandling i Kolding

Trude Simonsen slår nu endelig dørene op for EDTA-behandlinger i sin klinik, Livlægerne TNT, i Kolding.Af Freja Fredsted Dumont

Selvom EDTA-behandling har vist sig at have en positiv effekt på patienter, der lider af åreforkalkning, er det stadigvæk et fåtal af læger, der udfører behandlingen. Men nu kan Kolding skrives på listen af byer i Danmark, hvor EDTA-behandlingen tilbydes.

Trude Simonsen, der udfører behandlingen, kan skrive en lang række kompetencer på sit CV – lige fra kiropraktor og læge til heilpraktiker og dybdegående kurser i funktionel neurologi – og nu også videreuddannelsen hos American College for Advancement in Medicine. Her er hun blevet undervist i teorien og forskningen bag EDTA-behandling og har nu forudsætningerne for at gennemføre behandlingsforløb med EDTA.

Med sin mand, Troels Simonsen, driver hun firmaet Livlægerne TNT, hvor ægteparret til hverdag arbejder dedikeret med helhedsorienterede behandlinger, funktionel medicin og kiropraktik, der sikrer, at kroppen fungerer så optimalt og effektivt som muligt.

Trude går efter at bekæmpe årsagen – ikke symptomerne

Trude Simonsen har altid interesseret sig for forståelsen af, at sygdom er et resultat af interaktionen mellem et menneskes livsstil, tanker, struktur og miljø. Derfor er hendes tilgang, at ikke to mennesker er biokemisk ens, og at patienternes behandlingsplan skal tilrettelægges individuelt.

– Funktionel medicin ligger jo mit hjerte meget nært. Det gør det, fordi vi ser en øgning i autoimmune sygdomme, træthed, energiforladthed, mave/tarm problematikker, allergier, astmaer – og mere kroniske og generaliserede smertebilleder, siger Trude Simonsen.

Mors sygdom plantede en interesse   

Og netop smerter blev i sin tid grunden til, at Trude Simonsen blev opmærksom på, at en gruppe patienter lider, uden at lægerne kan stille særligt meget op.

– Hele interessen startede på grund af min mor. Jeg har fra barns ben oplevet, at hun som i udgangspunktet var en meget frisk gymnastikpige gradvis blev mindre velfungerende og havde smerter og stivhed i kroppen, uden at kunne forstå, hvor det kom fra.  Den længste periode lå hun ned i to år med nervesmerter i benet uden at nogen kunne hjælpe hende. Så fra ganske ung læste jeg alt, jeg kunne finde for at ”fikse” hende.

Trudes mor blev tilsammen operereret 17 gange for inflammationer i sener og muskler på forskellige steder i kroppen. I dag lever hun smertefrit og har gjort det i mange år. Simpelthen fordi, at hun ændrede sine kostvaner og holder sig strikt til det, sammen med forskellige daglige kosttilskud.

 –Jeg har derfor altid arbejdet meget bredt med mine patienter, da smerter og dårlig funktion i både struktur og biokemi kan have forskellige årsager. Detektivarbejdet, hvor jeg prøver finde ud af, hvad roden til sygdommen/problemet er, synes jeg er meget spændende.

Interessen for tungmetaller – og EDTA

Trude Simonsens interesse for tungmetaller og EDTA-behandling startede efter en lektion på medicinstudiet i ’miljømedicin’, hvor der blev gennemgået, at intelligenskurven for første gang i historien gik mod venstre – det vil sige, at vi i stedet for gennemsnitligt at blive klogere, så bliver intelligensen gennemsnitligt lavere. Og man har kigget på miljøgifte og tungmetalbelastninger som én af årsagerne hertil.

– Jeg tog derfor kontakt med afdelingen for miljømedicin i Odense og professor Philippe Grandjean for at skrive mit speciale indenfor miljømedicin. Dette endte med at handle om sammenhænge mellem kviksølvbelastning og hjerte-/kar lidelser. Her stødte jeg på forskning omkring, hvad forskellige tungmetalbelastninger gør ved kroppen, og det åbnede op for min interesse omkring tungmetaller – og hvad man kan gøre ved dem – blandt andet med EDTA behandling, fortæller Trude Simonsen, og fortsætter:

­– Mit speciale dengang blev også min indgangsvinkel til at blive klogere på den EDTA, som er i stand til at binde metalioner, f.eks. bly, kobber, aluminium og cadmium, hvilket er stoffer, som normalt er vanskelige at få ud af kroppen, siger Trude Simonsen.

Tungmetalbelastning kan mistænkes for at ligge bag flere neurologiske sygdomme, ligesom det kan være en årsag til hverdagslidelser som f.eks. øget stressfølsomhed, hovedpine, migræne, træthed og problemer med hukommelsen. Det kan være en af de underliggende årsager til ADHD, autisme og andre former for attention – deficit.

Tungmetallers virkning i kroppen

Generelt blokerer tungmetaller vores immunsystem, ved at hæmme antioxidanternes virkning. Når cellernes mitokondrier laver energi, så er de frie og skadelige iltradikaler et affaldsprodukt. Disse skal neutraliseres af kroppens antioxidanter og danne vand og CO2. Hvis antioxidanterne hæmmes, resulterer det i en øgning af frie iltradikaler.

Trude Simonsen bruger Oligo Scan, inden hun laver en EDTA-behandling. Apparatet opsporer mængden af mineraler, sporstoffer, oxidativ belastning og giftige metaller I kroppen.
Billede: Trude Simonsen.

Disse er skadelige for kroppen og kan danne småskader overalt i kroppen, som immunsystemet skal reparere. Immunsystemet kan derfor over tid komme på overarbejde og symptomerne kan blive, at man løber tør for kræfter, bliver træt, generelt dårligere fungerende, får smerter, inflammationer og lignende.  

De enkelte tungmetaller har også sine foretrukne steder at binde sig i – f.eks. bindes kviksølv især i nervesystemet, og bly bindes i høj grad i knoglerne.


Positiv afslutning på TACT-2-undersøgelsen

Åreforkalkning er skyld i de fleste hjertekarsygdomme og hjertekarsygdom er den største dødsårsag i verden.

Derfor er det også opløftende nyt, at National Institute of Health i USA netop har afsluttet en stor videnskabelig undersøgelse, kaldet TACT 2 (Trial to Assess Chelation Therapy), som med statistisk sikkerhed har vist positiv effekt af EDTA-behandling hos hjertepatienter der også har diabetes.


Hvor TACT 1 studiet undersøgte man patienter over 50 år med kendt hjerte/kar sygdom og med tidligere hjerteinfarkt. I dette studiet viste det sig at patienterne med hjerte-/kar lidelser OG diabetes havde specielt gode resultater. Derfor ville man i et TACT 2 studie afprøve om man kunne reproducere de gode resultater med denne patientgruppe.

– Derfor valgte man i TACT 2-studiet at undersøge patienter over 50 år med kendt hjerte/kar sygdom og med tidligere hjerteinfarkt OG diabetes. Og dette studie viste endnu bedre resultater end TACT 1 studiet. Ved behandling med EDTA alene blev blodproptilfælde generelt reduceret med 41 procent og dødelighed efter blodproptilfælde blev generelt reduceret  med 43 procent. Og behandling med EDTA + vitamin reducerede hjerteinfarkt tilfælde med 51 procent, siger Trude Simonsen.

Sådan bekæmper EDTA åreforkalkning

Den primære virkning, hvorved EDTA hæmmer og bremser åreforkalkningens fremadskridende forløb, kan forklares ved, at frie iltradikaler er et affaldsprodukt i Krebs cyklus – hvor der dannes ATP – som er cellernes primære energikilde. Iltradikalerne neutraliseres af kroppens antioxidanter til vand og CO2. Tungmetaller binder til antioxidanternes aktive ”site” og gør dem inaktive.

Hvis man ikke har antioxidanter nok, så vil mængden af frie iltradikaler stige. Iltradikalerne vil lave skader i bl.a. epitelet i karvæggen – og kroppens immunceller er nødt til at reparere skaden. Hvis der er en vedvarende skadevirkning af de frie iltradikaler så vil der være en pågående reparationsmekanisme fra kroppens side. På sigt dannes der både arvæv og fortykkelse af området for at modstå iltradikalernes virkning.

­­– I de fortykkede områder i karvæggen finder man også kolesterol. Det ikke mange ved er, at kolesterol faktisk også kan fungere som antioxidant. Det ”gode” kolesterol HDL fanger skadelige iltradikaler og bliver til det ”dårlige” LDL. Det kan da være en tankevækker i forhold til, om kolesterolet er så farligt, som mange mener i dag, siger Trude Simonsen

Man ved at EDTA både binder visse tungmetaller og også de frie radikaler. På den måde vil der komme flere virksomme antioxidanter som vil neutralisere de frie radikaler  –  ergo færre skader på bl.a. blodkarrenes epitelvæv.

­– Der er ikke 100 procent enighed om, hvad årsagen til kalkaflejringer i blodkarrene er. Min grundlæggende indstilling er, at ingen sygdomme kommer af sig selv. Det kan ligeså godt skyldes social arv såsom spisevaner,  livsstil, motionsvaner, arbejdsmiljø, tungmetalbelastninger etc., som det kan skyldes genetisk arv, siger Trude Simonsen og fortsætter:

– Man ved, at ca. to procent af alle sygdomme er direkte genetisk betingede, så jeg vil mene, at de allerfleste sygdomme generelt har mere med miljø end genetik at gøre.


Medlemmer af EDTA-patientforeningen får rabat som i de andre klinikker.

EDTA-patientforeningens tilføjelse:

Trude Simonsen

Holbergsvej 13, Seest, 6000 Kolding

Tlf: 22771033

Foreløbig website: tntkiropraktik.dk, mail: post@tntkiropraktik.dk

Call Now ButtonRing til os